Is lachgas schadelijk, gevaarlijk of ongezond?

Of lachgas schadelijk kan zijn is belangrijk om te weten. Het gebruik van lachgas is steeds populairder aan het worden maar daardoor ontstaat ook de vraag over hoe slecht het eigenlijk is. De gezondheid blijft altijd een belangrijk punt van aandacht bij een nieuw opkomende trend onder jongeren. Er werd een hoop angst gezaaid over het zogenaamd afsterven cellen in je hersenen of dat je er enorm aan verslaafd kan raken of dat je longen er schade door zouden kunnen oplopen. Er is een hoop speculatie geweest over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van lachgas maar echt harde feiten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek is nooit echt aangetoond. Tot voor kort. Er is namelijk veel te doen geweest sinds 2013 over het onderwerp omdat het voor die tijd bijna nooit ter sprake is gekomen. n2o, of lachgas is nooit goed onderzocht tot dit nieuwe onderzoek van 27 oktober 2016.

Wetenschappelijk bewezen onschadelijk

Het RIVM, het onderzoeksinstituut van de overheid komt met nieuwe feiten. RIVM: Nederlandse overheidsinstituut die zorgt voor informatie en wetenschappelijke onderbouwing van onderwerpen die te maken hebben met het volksgezondheidsbeleid.
“We hebben gekeken naar een ‘gewone’ hoeveelheid van tien ballonnen per keer, en dan één keer per maand”
Ze geven daarbij aan dat ze bij het gebruik van tien lachgas ballonnen per keer en een keer per maand er géén heftige gevolgen voor de gezondheid zijn. Hun onderzoek is hier te lezen te vinden. Een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de opdracht had gegeven aan het RIVM om het onderzoek uit te voeren gaf aan:
“Bij dat gebruik konden we geen heftige gevolgen voor je gezondheid vinden”.

Verslaving treedt niet op

Er is misschien wat kans op misselijkheid, hoofdpijn en wat duizeligheid bij veelvuldig gebruik van lachgas. Maar volgens de wetenschappelijke onderzoekers is de kans dat eraan verslaafd raakt heel erg klein. Er treedt geen gewenning op of een sterke drang om te blijven gebruiken, in tegenstelling tot vele andere typen van gebruik in de categorie genotsmiddelen.