Werkt lachgas verslavend en kan je verslaafd raken aan lachgas?
Dat vragen veel mensen zich af, werkt lachgas lachgas verslavend. Er is sinds juli 2016 een nieuwe wet gekomen die het middel verklaart tot niet langer een geneesmiddel. Dat is op basis van informatie van de overheid en een resultaat van het onderzoek dat door het NVWA is uitgevoerd. Er is een test gedaan waarbij er 10 ballonnen per maand werden genomen door testpersonen en daarbij kwam naar voren dat mensen niet lichamelijk verslaafd kunnen raken aan lachgas.
De stof N2O is niet een stof die het lichaam opneemt en aan gewend raakt maar juist binnen enkele minuten volledig uit het lijf heeft gestoten. Het is natuurlijk niet zo dat als je teveel of te vaak lachgas neemt er geen enkele risico’s zijn. Lachgas uit slagroompatronen is in feite niet bedoeld natuurlijk voor reactief gebruikt en menselijke consumptie. Het is immers een drijfgas dat dient voor het gebruik van slagroom. Maar de stof N2O is sinds enkele jaren erg populair geworden als partydrug.
Het zal natuurlijk niemand verbazen dat de combinatie van lachgas met allerlei andere drugs of alcohol wel degelijk een gevaar kan zijn. Dat is altijd het geval met combineren maar wanneer er te veel tegelijkertijd wordt gebruikt dan kan dat leiden tot schade door te weinig zuurstof en een tekort aan vitamine B12. Je kan ook bijvoorbeeld een blauwe plek of schaaf krijgen omdat je niet helemaal meer recht op je benen kunt staan als je onder invloed bent van lachgas.
Afhankelijkheid
Afhankelijkheid van lachgas komt eigenlijk nooit voor. Het is in hele uitzonderlijke gevallen mogelijk als mensen de gewenste effecten willen blijven herhalen en daardoor de tendentie hebben om maar meer en vaker lachgas te gebruiken. De actieve werking van de stof in het lichaam is kort dus het kan zijn dat mensen achteraf gezien vaker lachgas doen dan eigenlijk hun bedoeling was. Maar alles is relatief, er zijn een hoop dingen een stuk schadelijker of gevaarlijker. Zoals roken, of drinken bijvoorbeeld.